BLOG

KAKO VIDIM LEPOTO

admin : december 4, 2017 12:10 pop : blog

(pomembneje je, da se ukvarjamo z oblikovanjem celovite podobe kot z lepoto)

Na lepoto gledam iz dveh zornih kotov. Po eni strani gre za popolno simetrijo in proporce v skladu z zlatim rezom, ki je najlepše in najbolj skladno razmerje dveh različnih količin. Človek se ga sicer ne zaveda, vendar ga intuitivno čuti. V svojih genih ga imajo najboljši oblikovalci, arhitekti, slikarji.

Psihologa Randy Thornhill in Steve Gangestead sta na podlagi številnih raziskav, dejstev in podatkov ugotovila, da je lepota v simetriji človeškega telesa, podobno velja tudi za živalski svet. Pravita, da simetrija zagotavlja več spolnih hormonov, zdravje in trdnost imunskega sistema, zato se zdi človeku privlačna, lepa. Potrjujeta ugotovitve Leonarda

da Vincija s konca 15. stoletja o kanonu proporcev, s katerim dokazuje, da je na idealnem

človeškem telesu, poleg simetrije, vse v razmerju. Trdi, da celotna narava temelji na zlatem rezu.

SIMETRIJA JE LAHKO DOLGOČASNA

Simetrija je lepa, lahko pa je tudi dolgočasna, nezanimiva. Pomembneje je, da se ukvarjamo z oblikovanjem celovite podobe kot z lepoto. Podobe, ki je skladna z osebnostnimi lastnostmi človeka.

Telo je lahko popolnoma simetrično in v skladu z zlatim rezom, oblačila pa popolnoma v harmoniji  z njim (proporci, barve, teksture), ampak če ta oseba ni zadovoljna s seboj in ni srečna, se bo le redkim zdela lepa.

Strankam zato pomagam pri oblikovanju vizualne identitete. Prepričana sem, da danes lepota ni povezana z globino žepa in tudi ne z naravnimi danostmi, ki odražajo lepotni ideal.

Lep je lahko vsakdo.

Ženska, ki je dinamična in kreativna, je videti enkratno v intenzivnejših barvah, posebni kroji udobnih oblačil odlično izražajo njeno dinamično kreativnost, ki jo lahko nadgradi z nenavadnimi dodatki. Kljub telesu, ki morda ni v skladu z lepotnim idealom, je zanimiva in deluje samozavestno Ustvarila je harmonijo, ki je presenetljiva in skladna.

Pri lepoti gre torej za skladnost podobe, osebnostnih lastnosti in sprijaznjenje z naravnimi danosti, kakršnekoli že so.

Kako pa pridemo do nje? S trudom.

Trud zaznamo vsi, zanj smo hvaležni, ga občudujemo in ni pomembno, če se pri tem nismo približali lepotnemu idealu in trenutnim modnim zapovedim.

Ni lepega ali grdega človeka, je le človek, ki se je potrudil ali pa ne. Tudi tisti, ki se ni potrudil, ni grd, njegova podoba je zame samo žalostna, saj nima dovolj življenjske moči, da bi odkril, kako pomemben del našega življenja je podoba.

“Zame je lepo tisto, kar me začara. In ni nujno, da je to lepo po estetskih standardih.” dr. Vesna Godina

Kaj je lepo, sploh ni bistveno. Bistvene so nenavadne, presenetljive stvari.

Tobias Putrih, kipar

Comments are closed

ALI STE OBLEČENI ZDRAVO?

admin : oktober 9, 2017 6:11 dop : blog

STAJLING NI SAMO USKLAJEVANJE OBLAČIL PO DOLOČENIH MERILIH, GRE ZA ENERGIJO, ZDRAVJE IN HARMONIJO TELESA IN OBLEKE

Nekaj nenavadnega se mi je zgodilo, zdaj že s tremi moškimi strankami. Ko pomerjajo oblačila, se ne pogledajo v ogledalo, ampak sedejo, tipajo oziroma gladijo blago, dvigujejo roke, hodijo gor in dol. V ogledalo pa se ne pogledajo. Ne morem verjeti in kar vijem roke od začudenja. Na mojo prošnjo se vendarle pogledajo. To storijo zame, sami te potrebe nimajo. Zdi se jim dovolj, da oblačila čutijo, da se v njih dobro počutijo. Ženske se ogledujemo, spredaj in zadaj, premišljujemo, sprašujemo za mnenje. Premalo razmišljamo o tem, ali nas oblačila krepijo ali porabljajo našo energijo. Opazila sem, da v oblačilih, ki funkcionirajo z vseh zornih kotov – barva, kroj, material, proporci –, vsak zažari. Ta žar iščem in ne odneham, dokler ga ne najdem. Zdi se mi, da šele po nekaj pomerjanjih dobim občutek za človeka in potem natančno vem, kaj mu manjka in kaj naj iščem, tudi če je bil pri meni na svetovanju in ga dobro poznam. Vedno znova potrebujem nekaj časa, da zaznam to energijo.

Ste morda kdaj opazili, da imajo tudi sama oblačila določeno energijo, da nas podpirajo ali pa ne? Vedno bolj cenim naravne materiale, občudujem svilo, spoštujem volno in se ne morem načuditi popolnosti kašmirja.

Pogosto berem poučne članke naturopatinje Erike Brajnik in njen zadnji članek v časopisu Novi glas z naslovom Zdravilna moč volne in svile je bil na mojo temo. Piše, da ima volna grelno in zdravilno moč – postavljena neposredno na kožo vsrka vase vlago in potegne hlad iz telesa. (Ste morda opazili, da se volna spet vrača tudi v športna oblačila?) Piše, da ima tudi svila zdravilno moč, je najbolj živo vlakno, kar jih poznamo. Je mehka in ima enak pH kot koža, zato je fiziološko najprimernejša. Kombinacija volne in svile najlažje uravnava nenehna temperaturna nihanja, ki so v nekaterih letnih časih bolj skokovita, v drugih manj. Bolj kot je telo krepko, lažje samouravnava termoregulacijo, bolj kot je šibko, več energije porabi za to. To energijo bi lahko prihranili za borbo proti bolezni, za ohranjanje zdravja. Svila je zelo podobna naši koži, vsebuje enake aminokisline, kakršne najdemo v zgornjih plasteh kože, piše Erika. Kožo zato ščiti pred alergijami, ekcemi, prav tako ne vsrka naravnih eteričnih olj naše kože, zato je hidratacija konstantna. Svila deluje tudi protibolečinsko: če svileni šal povijemo čez noč na boleči vrat, bomo opazili, da nam je zjutraj bolje. Svila celo ščiti telo pred elektrostatičnim in elektomagnetnim sevanjem, zato je odlična pri stresu in omogoča miren spanec. Erika svetuje, da spimo nagi, pokriti s svilenimi rjuhami in volneno odejo (pozimi). Sama pravi, da vse leto nosi spodnjo majico, ki je mešanica volne in svile, v njej pa se odlično počuti.

Mislim, da ima Erika prav. Ugotavljam, da me preplavi pravo olajšanje, ko slečem svojo lepo poliestrsko bluzo, skorajda podobno občutku, ko si sezujem smučarske čevlje .

 

Comments are closed
« Stran 1, 2, 3, 4 ... 6 »