BLOG

Dogodek v Akulturi na Tavčarjevi 5

admin : november 27, 2016 9:48 pop : blog

Z lastnico butika Alenko Globočnik sva sošolki iz fakultete. Prva generacija univerzitetnega študija na Oblikovanju tekstilij in oblačil. Alenka s svojimi vrhunskimi usnjenimi kreacijami preživi. To je v Sloveniji veliko. Še več, Alenka vsako leto pripravi kolekcijo za modno revijo na Fashion Weeku in je vedno med najboljšimi. Pa še več, letos je Alenko po ogledu modne revije MBFWLJ predstavnik prestižne italijanske znamke Gattinoni, Stefano Dominella povabil na italijansko nacionalno televizijo RAI 2. Dominella je nad slovensko ustvarjalnostjo navdušen, največji vtis nanj je pustila modna revija Akulture. Svojo znamko Akultura bo predstavila na nacionalni italijanski televiziji Rai 2 v televizijski rubriki »Moda di Moda«, v sklopu oddaje »I fatti vostri«.

Alenkini usnjeni površniki so večni. Ga že imate? Potem ne veste kaj je to površnik po meri. Če ga imate jo poznate. Oblikovala ga je posebej za vas, zato dobro veste, da je to res najbolj uporaben in najdlje trajajoči kos v vaši omari. Vedno dobra naložba. Ki je kot druga koža, oblečete ga kadarkoli, pod in nad, januarja in avgusta.

K Alenki običajno pridem z mojimi strankami, skupaj izberemo barvo, kroj površnika, hlač, krila. Alenka izdeluje oblačila tudi iz drugih materialov. Materiali so odlični, njene šivilje pa nimajo druge možnosti, kot da so natančne. To se vidi na izdelkih.

Tokrat pa sva moje stranke povabili na dogodek nekaj dni po modni reviji.

Kaj se je dogajalo na dogodku?

  • Ogledali, pomerili, analizirali smo njene vroče kose s Fashion Weeka.
  • Za vas smo izbirali kose, ki pristajajo vaši postavi, v barvah, ki pristajajo vaši naravni obarvanosti.
  • Pa seveda se nasmejali in sprostili v prijetnem ambientu Alenkinega butika.

Comments are closed

Aquafil (nekdanji Yulon) IZ ZAVRŽENIH RIBIŠKIH MREŽ PROIZVAJA EKOLOŠKI NAJLON ECONYL®

admin : oktober 18, 2016 8:36 pop : blog

Če boste drugo leto kupili kopalke Adidas bodo zagotovo »narejene iz ribiških mrež«.

V družbi Aquafil Slovenija so edini na svetu, ki imajo tehnologijo, s katero odslužene ribiške mreže spreminjajo v ekološki najlon. Ribiške mreže predstavljajo desetino vseh morskih odpadkov. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je v morju kar 640.000 ton zavrženih ribiških mrež.

20161014_102324

V podjetju Aquafil (nekdanji Julon) so že pred leti odkrili, da so tako imenovane mreže duhov oz. ‘ghost nets’ (izraz označuje izgubljene ali zavržene mreže, ki so jih v morja in oceane odvrgli ribiči) ob ustrezni predelavi – lahko prvovrstna surovina. V tako mreže se ujamejo živali, kot so želve, ribe, delfini, morski psi, raki, morske krave, ptiči in občasno tudi potapljači. Mreže živalim omejujejo gibanje, privedejo do izstradanja, poškodb in infekcij ter zadušitve pri tistih, ki se ne morejo povzpeti na površje po zrak (Vir: Wikipedija).

Zbrane mreže iz praktično celega sveta najprej pripeljejo v tovarno v Ajdovščino, kjer jih mehansko obdelajo. Proces kemijske predelave v Econyl pa nadaljujejo v tovarni v Ljubljani.

Razvili so poseben kemijsko-tehnološki postopek, s katerim odpadne ribiške mreže predelajo v granulat – kaprolaktam, iz katerega nato izdelujejo ekološke najlonske niti.

Aquafil Slovenija je edina tovarna na svetu, ki izdeluje ekološka poliamidna vlakna in povpraševanje po njih hitro narašča, pravi direktor družbe Edi Kraus.» In povpraševanje še vedno presega količine, ki jih lahko proizvedemo,« dodaja Kraus.

20161014_111105

Na ogledu tovarne (ki letos praznuje 50 let) sem bila z prvim tehničnim direktorjem, gospodom Borotom Macusom, ki se je po postavitvi prvih proizvodnih linij preseli v Švico in njegovo ženo Alenko Macus, zapriseženo tekstilko, ki je delala v tovarni Textilcolor v Švici. Gospod Kraus nas je vodil po velikih, urejenih halah, opremljenih z najnovejšo tehnologijo. Izjemno zanimiv in inovativen proces dela je zgodba o uspehu na katero smo lahko vsi ponosni.

Comments are closed
« Stran 1, 2, 3, 4, 5, 6»